Czerwony jak jabłuszko i żółty jak cytrynka. Przedszkolaki przez cały tydzień przychodziły do przedszkola w ustalonym kolorze z wybranym warzywem lub owocem. A po co? Razem oswajaliśmy trudny temat jedzenia. Dzieci poznawały nowe smaki i zapachy, dotykały i szukały różnic. Niektóre z dzieci pod wpływem grupy lub z ciekawości po raz pierwszy spróbowały papryki i innych przyniesionych zdrowych smakołyków. Inne zachwycone kolorowymi pracami technicznymi podskubywały co nie co i oblizywały paluszki próbując nowych smaków.
Sałatki, szaszłyki i soki pojawiły się na stołach w każdej grupie. Ładnie podane jedzenie w super towarzystwie najlepszych kolegów zawsze jest pyszne. Ale celem zajęć w tym tygodniu było nie tylko zachęcanie dzieci do jedzenia warzyw i owoców. Rozmawialiśmy o tym jak cenne dla naszego organizmu są witaminy w nich zawarte. Przedszkolaki dowiedziały się jak ważne jest dbanie o swoje zdrowie i regularne spożywanie witamin.
Nauczyliśmy się też tego, jak zbudowane są warzywa. Prowadziliśmy zabawy badawcze, aby poznać ich wnętrza. Szukaliśmy pestek – małych i dużych, a także tworzyliśmy rodziny różnych gatunków. Wspólnie przypomnieliśmy sobie zasady higieny podczas przyrządzania posiłków oraz konieczność mycia warzyw i owoców przed spożyciem. Po tak kolorowym tygodniu jesteśmy przekonani, że zdrowe przekąski będą chętniej spożywane przez dzieci niż dotychczas. Chociażby dlatego , że są już bardziej znane.